Dec 12, 2013

RESEPI SAMBAL UDANG MAK MERTUA


Assalamualaikum semua. Hari ini saya ingin kongsikan resepi yang selalu orang masak dan rasanya semua orang tahu nak masak sambal udang petai. Tetapi saya tetap ingin kongsi di sini kerana sambal udang petai ala mak mertua saya memang superb dan 'cannot stop' bila makan..hehehe. ok, ini dia resepinya:

BAHAN-BAHAN

- 5 papan petai muda. potong segiempat (mak mertua saya suka masak dengan kulit petai tapi nak buang kulitnya pun boleh).

- 15 ekor udang (saiz sederhana atau besar).

- 1 batang serai.

- Halia sehiris.

- 2 biji bawang putih

- 2 biji bawang merah (kecil)

- 4 sudu besar cili giling (boh)

- garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK

1. tumis bawang putih dan merah serta halia sehingga masak dengan sedikit minyak.
2. masukkan cili giling dan gaulkan sebati.
3. masukkan serai.
4. masukkan udang dan masak.
5. akhir sekali, masukkan petai, garam dan gula secukup rasa.
6. sedia untuk dimakan :-)








No comments: