Jun 26, 2012

Formula Rumahtangga Bahagia dari Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat


1: MEMILIH PASANGAN.


"..Orang nikah perempuan kerana cantik, kerana harta, kerana keturunannya, dan kerana Agamanya (berakhlak tinggi). Nabi Muhammad SAW doa pada si suami yang isterinya berAgama (berakhlak tinggi). Nabi sendiri berdoa kepada Allah swt minta selamat, bertuahlah si suami yang isterinya berAgama (berakhlak tinggi).."
2: SUKA TIDUR DI RIBA ISTERI.


"Saya kadangkala pulang ke rumah pada jam 2 atau 3 pagi, namun isteri tidak pernah merungut dan sebaik meletakkan kepala di riba isteri, semua masalah yang menyerabutkan dalam benak seperti hilang begitu sahaja.."
3: PERBANYAKKAN SELAWAT DAN SABAR.


"Saya juga berselawat ke atas nabi sebanyak 41 kali setiap hari dan isteri perlu bersabar serta diam setiap kali melihat suami marah."
4: MENJAGA KEBAJIKAN KELUARGA & BERTAQWA KEPADA ALLAH SWT.


"suami juga perlu menjaga kebajikan makan minum dan tempat tinggal keluarga, selalu membaca al-quran serta sentiasa mendoakan kesejahteraan anak-anak.. Akibat hilang rasa taqwa kepada Allah swt, tidak menjaga Agama, curang dengan pasangan dan tidak menjaga batas pergaulan, maka ia boleh menjurus kepada penzinaan..kebanyakkan rumahtangga musnah kerana tiada nilai TAQWA dalam diri."No comments: